2015. dec 13.

Mécsestartók - csináld magad!

írta: Dortsa
Mécsestartók - csináld magad!

Már régebben is készítettem ilyeneket, gyönyörű hangulatos fényt adnak, most megint kedvet kaptam hozzájuk. Ráadásul több alkalommal is találkoztam mostanában az aquarell festék adta fantasztikus lehetőségekkel. Előástam hát a szekrény mélyéről a 15 évvel ezelőtt kapott művészfestékemet. Festés közben csak úgy olvadoztam a szétfolyó színek láttán! :-)

dsc02668_atmeretezve.JPG

Először is, amikre szükségünk van:

  • kartonpapír
  • A4-es papír, mécsestartónként 1 db
  • toll
  • vonalzó
  • éles penge (sniccer)
  • fém vonalzó (emellett lehet vágni a pengével, nem vág bele, mint a műanyag vonalzóba)
  • újságpapír, amire rátesszük a vágnivalót vágás közben
  • technokol
  • vízfesték
  • lenolaj (kapható művész lenolaj hobbiboltokban, vagy étkezési lenolaj bioboltokban, nekünk ez is jó)
  • széles ecset a lenolajnak - ezt később csak nehezen lehet kimosni, szánjunk rá végleg egy olcsó ecsetet!
  • arany és/vagy ezüst üveg kontúrfesték

dscn7326_atmeretezve.JPG

Lássunk hozzá!

Én most egy bizonyos méretű mécseshez való értékeket írok, ezeket lehet változtatni, én egy praktikussági szempont miatt választottam ezt a méretet (pont jó az A4-es lap méretéhez).

Kivágunk a kartonból mécsesenként 4 db 0,5*7 cm-es darabot, ezek fogják alkonti a mécsestartó felső peremét. Ezen kívül kivágunk 4 db 1*8,5 cm-es darabot, ezek lesznek az élek, ha úgy tetszik, az oszlopok, a "sarokvasak". Hogy illeszkedjen a sarokba, hosszában félbe bevágjuk, vigyázva, hogy azért egyben maradjon, a vágásnál meghajtjuk. A mécses talpához egy kicsit bonyolultabb formára van szükség: egy 8*8 cm-es lapot vágunk ki, minden oldalán 0,5 cm-re a szélétől bevágjuk (egyben kell maradnia!), és a sarkokban keletkezett 0,5*0,5 cm-es darabokat kivágjuk. Felhajtjuk a széleket, és kész. A kartonra egyszerre többet mértem ki, így néz ki (a satírozott részek majd kiesnek, zölddel körvonalaztam egy darabot):

dscn7330_atmeretezve.JPG

Az A4-es papírt hosszában ketté vágjuk, kb. 7-14 cm arányban - nekünk a nagyobb kell majd. (Nem kell pontos méretet vágni, mert az alján és a tetején tetszőleges mennyiségű papír maradhat.) Fogjuk ezt a nagyobb darabot, és meghajtogatjuk a mécsestartó alakját: nem egészen félbe hajtjuk, a szélén maradjon kb 1 cm, majd azt a részt, ahol duplán van a papír, még egyszer félbe hajtjuk.

dsc02660_atmeretezve.JPG

Így kapunk 4 egyforma papírrészt, és egy kicsi fület a végén, amit szintén meghajtunk, itt tudjuk majd összeragasztani. Kihajtva így néz ki:

dsc02661_atmeretezve.JPG

Kezdődhet a ragasztás! Felragasztjuk a 4 db 0,5*7 cm-es darabot a tetejétől 6-8 mm-re, a hajtásokba pedig a meghajtott 1*8,5 cm-es darabokat.

dsc02658_atmeretezve.JPG

A fület kívülről megragasztózzuk, és ráhajtjuk a papír másik végét. Vigyázzunk, hogy a felső él (a karton) ne kerüljön a két papír közé. Így helyezzük el! (Nagyítsd ki a képet, ha nem látszik jól!)

dsc02703_atmeretezve.JPG

Az aljának a behelyezése előtt levágjuk a sarkokat:

dsc02704_atmeretezve.JPG

Majd betesszük az aljának kivágott kartont, hogy a felhajtott csíkok a tartó belseje felé nézzenek:

dsc02707_atmeretezve.JPG

Végül ragasztózzuk és behajtjuk a lelógó füleket:

dsc02708_atmeretezve.JPG

A tetején beragasztózzuk...

dsc02706_atmeretezve.JPG

...és lehajtjuk a felesleges papírt.

dsc02709_atmeretezve.JPG

Végig vigyázzunk, hogy ne folyjon ki a ragasztó a papír alól, mert  ahol ragasztós lesz, ott nem fog a vízbázisú festék!

Most jön a tömény élvezet! Kifestjük a fehér papírokat. Többféleképpen is lehet festeni, és persze nem kell művész aquarell, jó a vízfesték is. Vegyünk fel gumikesztyűt a bal kezünkre (vagy amelyikkel nem festünk), erre ráhúzzuk a mécsestartót, és elkezdjük csíkozni, először éles vonalakat rajzolunk, majd az egészet átkenjük vizes ecsettel, ilyenkor összefolynak a színek. Például így:

zold_mecses.jpg

A következő képen egy kicsit más festési módot mutatok be (1-4. kép), illetve a következő lépéseket is egyben: lenolajjal lekenjük egy szélesebb ecsettel (így gyorsabb, mintha vékony ecsetet használnánk). Így csillog olajozás után, ahogy az 5. képen látszik. A 6. képen mutatom a különbséget az olajozott és a nem olajos papír fényáteresztése között. A 7. képen egy teljesen lenolajozott, már megszáradt darab látható. (Persze mindegyik másik példány, a lenolajozástól a szín nem változik. :-) )

nsarga_mecses_1.jpg

Ha megszáradt, már nincs is más dolgunk, mint hogy az üveg kontúrfestékkel szép mintákat rajzoljunk rájuk. Nem kell semmi bonyolult mintára gondolni, a virágok, falevelek, hópelyhek tökéletesen megteszik!

dsc02710_atmeretezve.JPG

És ilyenek, amikor ég bennük a mécses:

Ilyen mécsest Te is könnyen készíthetsz otthon, akár ajándékba, személyre szóló színekkel-mintázattal, felirattal, akár Magadnak otthonra, mindenképpen élvezet az alkotás, az eredményt pedig öröm nézni! :-)

Szólj hozzá

csináld magad karácsony alkotás ajándék advent gyertyatartó mécsestartó mécses DIY