Dortsa színes világa

Egyedi kézműves hordozók és sok más szépség

2018. jan 04.

Gyerekkonyha egy régi komódból

írta: Dortsa
Gyerekkonyha egy régi komódból

Írtam a múltkor, hogy készítettem matatófalat a Lányom első szülinapjára. Még egy pár aprócska részlet mindig hiányzik róla, ezért azt egyelőre nem mutatom be, de a készítése során annyira megszerettem fával dolgozni, hogy nem volt megállás. Már jóval korábban kibányásztam a romok közül egy régi fa szekrénykét, mert belém csapott az ihlet-villám: ebből játékkonyha lesz!

...

Tovább Szólj hozzá

bútor gyerekkonyha bútorfelújítás játékkonyha DIY bútorátalakítás

2017. nov 29.

Totyogós hálóing egyszerűen - lépésről lépésre

írta: Dortsa
Totyogós hálóing egyszerűen - lépésről lépésre

A világon az egyik legcukibb dolog egy baba lába. EZ TÉNY. :) Nem is csoda, ha a tappancsrajongók kiakadnak, hogy az éjszakára használt "rugik" általában (tisztelet a kivételnek!) egy gonosz, zárt zokniszerűségben végződnek, ami eltakarja imádatuk tárgyát! Mivel ilyen talpacska-fan a mi családunkban is van, ki kellett ötölni erre a gyors és olcsó megoldást: a női pólóból készített totyogós hálóinget!

...

Tovább Szólj hozzá

2017. nov 10.

A második prototípus

írta: Dortsa
A második prototípus

Nagy öröm volt, mikor elkészült a második prototípus! Sokáig tartott a Hordozóházban a tesztelés, aztán a visszajelzés sem jött rögtön, majd mire elmentem érte, az is volt vagy egy hónap. Ezután kezdtük megbeszélni a találkozót egy varrónő ismerősömmel, aki bicajos táskákat varr (tehát van tapasztalata terhelésből), hogy segítsen abban, hogyan is nem fog leszakadni a hurcim a baba alatt. Na ez is eltartott egy hónapig, de innentől már ment minden, mint a karikacsapás, talán két hét alatt sikerült is elkészülnöm az újabb prototípussal, ami most a Hordozóházban van, és nagyon izgatottan várja, hogy teszteljék! :-)

...

Tovább Szólj hozzá

babahordozó mei tai

2017. nov 06.

Amiért bedilizünk a gyerekeinktől - és amiért imádjuk Őket

írta: Dortsa
Amiért bedilizünk a gyerekeinktől - és amiért imádjuk Őket

A legtöbb Nő életében eljön az a pont, amikor gyereket szeretne. Azok a fránya hormonok dörömbölni kezdenek a szívünkön, és nem hagyják abba, amíg ki nem elégül az általuk keltett vágyunk: amíg Anyák nem leszünk. A nagy öröm egyben nagy nehézség is. Ha egy Nőből Anya lesz, az élete gyökeresen megváltozik. Közhely, de igaz. Mielőtt Anyák leszünk, csak lessük a már Anyává vált ismerőseinket, hogy miért nem lehet Velük elmenni moziba, és miért nem tud másról beszélni, mint a különböző pelenkák nedvszívó-képességéről. Mind tudjuk, ha egyszer Velünk is megtörténik, mi is bezáródunk ebbe a baba-mama világba, tudjuk, hogy nehéz lesz, mégis... úúúúúúgy akarjuk! Ezt a bejegyzést a Rossz anyák című film ihlette, ha ...

Tovább Szólj hozzá

2017. okt 13.

A nagy vallomás

írta: Dortsa
A nagy vallomás

Azt hiszem, itt az ideje, hogy színt valljak. Úgy érzem, fel kell vállalnom magam.... hol is kezdjem... Szóval: imádom az egyszerű, gyors projekteket. Sőt, ezeket szeretem igazán. Hónapokig készíteni ugyanazt az egy dolgot.... na, ez nem én vagyok. Nem kezdek patcwork-takaróba, és nem kötök felnőtt pulcsit (egy gyerekpulcsin már túl vagyok, de soha többet - mondom most....). Viszont odavagyok a pár óra alatt elkészülő egyszerű-de-nagyszerű megoldásokért,  mivel csak hajnalban, a gyerekek ébredése előtt tudok alkotni, és ez csak napi 1-3 órát jelent. Így aztán örülök, ha ebben a pár órában elkészül valami. Mutatok is belőlük párat, amiket mostanában készítettem.

...

Tovább Szólj hozzá

csináld magad gyerekruha alkotás átalakítás recycling babaruha újrafelhasználás DIY Dortsa egyszerű-de-nagyszerű haszált ruha

2017. ápr 06.

Szivárvány-ágynemű

írta: Dortsa
Szivárvány-ágynemű

Úgy tűnik, csak nem tudok szabadulni a szivárvány-szerelemtől. :) Imádom a színeket, és lehangol, ha valami fakó, sötét, de még azzal sem elégszem meg, ha szimplán egyszínű. Ami körülvesz, az pompázzon a szivárvány minden színében, legyen vad és őrjítő, mert ez jó kedvet csinál, bármikor ránézek!

...

Tovább Szólj hozzá

szivárvány ágynemű batik

2016. nov 15.

Első prototípus

írta: Dortsa
Első prototípus

Vagy két hónapja, hogy bezengtem a Hordozóházban, hogy szeretném elkezdeni a mei taiok tesztelését, és íme, már el is készült az első prototípus! :) Remélem érzitek az iróniát, de azért el kell mondanom, hogy készült ebben a "rövid" időben más is, pl. Beninek melegítőegyüttes (ez szuper lett!), meg egyéb is, ráadásul sokat bajlódtam azzal, hogy mégis milyen legyen az első mei tai??? Sok szempontot kellett figyelembe venni, hiszen az egész darabnak reprodukálhatónak, illetve a tapasztalatoknak megfelelően változtathatónak kell lennie.

...

Tovább Szólj hozzá

2016. sze 08.

Hallgatásom oka

írta: Dortsa
Hallgatásom oka

Jóóóó régen nem írtam már bejegyzést... Pedig szeretek blogolni, de általában beleesem a szarka hibájába (aki sokat akar, de nem bírja). Szeretnék varrni, szeretnék batikolni, szeretnék szappant főzni, szeretnék barátokkal találkozni, szeretnék Benivel játszóterezni, szeretnék blogot is írni, meg.... ja, és kell főzni, kell takarítani, kell mosni-teregetni-hajtogatni, kell mosogatni, kell.... brrrr... Így aztán persze hogy nem jut idő a blogolásra... De hallgatásomnak legfőbb oka mostanság inkább Ő:

...

Tovább Szólj hozzá

2016. jún 22.

Mei tai a szivárvány színeiben

írta: Dortsa
Mei tai a szivárvány színeiben

Megvarrtam egyet a szivárvány színűre batikolt alapokból is, most már az előző próbálkozás tapasztalataiból építkezve. Kicsit átszabtam a body részét, így szűkebb lett a vállánál, de azért belevarrtam egy összehúzó zsinórt is, aminek a próbánál is nagy hasznát vettem. A vállpántok alatt bevarrtam egy gumit, ami összehúzza oldalt, hogy ne "lifegjen", bár azt hiszem, ennek csak esztétikai funkciója van, nem tart jobban. A vállpántokat is más szögben varrtam fel, és a váll- illetve a derékpánt bélését felcseréltem. Így merevebb lett a deréknél, aminek köszönhetően jobban leveszi a súlyt a vállakról, és puhább lett a vállnál, így nem vág a hónalj alatt. 

...

Tovább Szólj hozzá

hordozó textilfestés babahordozó mei tai hordozás batikolás batik Dortsa batikfestés