2017. nov 29.

Totyogós hálóing egyszerűen - lépésről lépésre

írta: Dortsa
Totyogós hálóing egyszerűen - lépésről lépésre

A világon az egyik legcukibb dolog egy baba lába. EZ TÉNY. :) Nem is csoda, ha a tappancsrajongók kiakadnak, hogy az éjszakára használt "rugik" általában (tisztelet a kivételnek!) egy gonosz, zárt zokniszerűségben végződnek, ami eltakarja imádatuk tárgyát! Mivel ilyen talpacska-fan a mi családunkban is van, ki kellett ötölni erre a gyors és olcsó megoldást: a női pólóból készített totyogós hálóinget!

Igazából a slussz poén az, hogy egy hosszú ujjú felsőből pont kijön a hálóing, és egy kis nadrágocska (a levágott ujjakból). De hogy is néz ez ki pontosan? Lássuk a medvét!

dsc04232_atmeretezve.JPG

Vegyünk egy hosszú ujjú pólót (ha nacit is szeretnénk, ha nem, akkor elég a rövid ujjú is). Fontos, hogy

  • pamut legyen (vagy olyan anyag, amit szívesen adsz a gyermekedre),
  • felnőtt mérethez képest szűk legyen a nyaka,
  • ne legyen túl bő (egy 38-as méret egy 1 évesnek már bőőőőőven jó nagy),
  • és olyan anyag legyen, amit "szeret" a varrógéped. (Ezt csak Te tudhatod, minden masinának más a lelke. Sajnos az én Elnám sem szeret mindent, de már tudom, minek örül, és mit fog összecincálni.)

A pólón kívül szükséged lesz passzéra (nagyon nyúlós kötött anyag). Nézd meg, milyen hosszú "véget" szeretnél a lábakhoz meg a kezekhez (nálam 15 cm volt), ennek vedd a dupláját plusz 2 cm a varrás (32 cm). Széltében pedig (amelyik irányban jobban nyúlik) a kezekhez kb 13-15 cm, a lábakhoz 15-16 cm kell. Szóval én 2 db 14*32-es, és 2 db 16*32-es darabot szabtam ki. Nagyobb gyereknek lehet szélesebbet szabni, és persze a hossza csak irányadó, olyan legyen, ahogy Neked tetszik.

dsc04195_atmeretezve.JPG

Először is lenyisszantjuk a karokat (mármint a pólóét - hehe...). Ha akarunk nadrágot is, akkor úgy vágjuk, hogy az is kijöjjön belőle (ehhez csak hozzá kell mérni egy már meglévő nadrágot). Kiszabjuk a passzékat is.

dsc04196_atmeretezve.JPG

 A passzé darabokat összevarrjuk a hosszanti oldalukon valamilyen sztreccs öltéssel. Nekem sincs lockom, ami direkt sztreccs anyaghoz van kitalálva, de van a gépemben egy olyasmi varrása. Ha végképp semmi ilyesmit nem tud a géped, menj rajta végig cikkcakk öltéssel kétszer.

dsc04199_atmeretezve.JPG

Fordítsd ki félig, hogy a varrás belül legyen.

dsc04201_atmeretezve.JPG

Így néz ki közelről (sok pulcsinak ilyen az ujja, vagy melegítőnadrágok szára):

dsc04202_atmeretezve.JPG

Kezdjük a kezekkel! A póló ujjájoz hozzámérjük a passzét. Az sajnos nem működik, hogy az egész ujjat behúzzuk, mert akkor egy hatalmas nagy "buggy" keletkezik (kb. mint Hófehérke ruhája a Disney-rajzfilmben), és nagyon sok anyag marad a gyermek válla fölötti részre. Szóval alulról kénytelenek vagyunk beszűkíteni. A megmaradó ujj bősége kb. másfélszerese legyen a passzénak!

dsc04208_atmeretezve.JPG

Egy sablonon rajzoljuk meg, mekkora darabot akarunk levágni, kb ilyen alakú legyen, mint a fentebbi képen. Fordítsuk ki a pólót, rajzoljuk rá, varrjuk végig a vonal mentén, majd vágjuk le a felesleget kívülről (a "hónaljrészt"). 

dsc04212_atmeretezve.JPG

A már szűk ujjba húzzuk be a passzét: a póló kifordítva marad, a passzé vágott széleit és a póló levágott szélét kell összeilleszteni. Így néz ki varrás előtt:

dsc04219_atmeretezve.JPG

És így varrás után (itt jól látszik a gépem "sztreccsvarrása"): a pólót kicsit összehúzza, a passzét megnyújtja.

dsc04220_atmeretezve.JPG

Kifordítjuk, és kész az ujja:

dsc04223_atmeretezve.JPG

Most következnek a lábak. A passzé szélességénél másfélszer nagyobb részre fogjuk ezt is odavarrni. Behelyezzük a passzét a kifordított póló aljának a szélébe (hú... remélem, érthető...) úgy, hogy belül legyen a passzé varrása. Gombostűkkel jelezzük, mettől meddig fogjuk odavarrni.

dsc04224_atmeretezve.JPG

Szólj hozzá